Минус 20 бона за технически паспорт с безплатното саниране

Парите

17-03-2015, 14:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Грозни лъжи с продукти за отслабване

Процедурата струва няколко хиляди лева в зависимост от големината на блока

Техническият паспорт е документ, който скоро ще стане задължителен за всяка сграда. В момента с такъв сертификат разполагат новите строежи. При старите сгради нещата са по-сложни. За тях техническият паспорт трябва да се състави след като се направи обследване за състоянието им. Процедурата струва няколко хиляди лева в зависимост от големината на блока. Програмата за безплатно саниране обаче дава шанс документът да бъде изготвен безплатно при техническото обследване на сградата. Така домакинствата от един блок ще спестят около 20 000 лева.   
Техническият паспорт дава детайлна картина за експлоатационната годност на имотите. В него се определя график за оглед и обследване. Той ще съдържа основните характеристики на строежа, мерки за поддържането му и сроковете за извършване на необходимите ремонти. В техническия паспорт се вписват още указания и инструкции за безопасна експлоатация и нивото на енергийна ефективност. 
Предвижда се в бъдеще техническият паспорт да е задължителен документ и при продажба на жилища. Сертификатът ще дава сигурност и спокойствие на обитателите, че домът им притежава всички условия за нормален живот.