Подлезът на НДК се разпада (видео)

Неправителствената организация „Спаси София” го нарече „Подлезът на ужасите”

Неправителствената организация "Спаси София", която сигнализира за некачествен ремонт на трамвайното трасе по бул. "България", сега алармира за подлеза на НДК.

След проверка на ремонтирания през 2012 г. подлез се установи, че има изкъртени плочки, а таванът на места е прокапал, съобщиха на сайта си от "Спаси София" в публикация, озаглавена "Подлезът на (НДК) ужасите".

"През изминалата седмица получихме над седемдесет въпроса, сигнала и коментари, настояващи да покажем подлеза на НДК. Това е и причината да отидем и заснемем всичко, което всеки ден хиляди столичани подминават с отвращение, с безразличие или с яд", заявиха от организацията.

Оттам припомнят, че подлезът бе ремонтиран само преди 2,5 години и бе открит заедно с Втори метродиаметър в края на лятото на 2012 г. За периода 20 април 2012 – 31 август 2012 фирмата-изпълнител Strabag извърши цялостно обновление, което освен нови тавани, включваше и подмяна на оцелелия десетилетия плочник "с… разбира се, керамични жълто-кафяви плочки, станали патент за София последните години", допълват от "Спаси София".

"За съжаление, и този ремонт падна жертва на липсата на контрол и недобре написаното задание. В нашата галерия ще видите тоталния разпад, който цари в този подлез, а от видеото няма как да не сте придобили усещането, че се намирате в пещера или в подлез на ужасите. Ето част от дефектите и проблемите, които идентифицирахме: изпотрошени и липсващи плочки, водопади, сталактити и сталагмити (ДА!), утаечни вади от измития от течовете бетон, ръждясали парапети", пишат още от организацията.

Според активистите, когато са публикували клипа със стряскащите кадри за "водопадите" в подлеза, някой ги попитал дали и за това е виновна "Софийска вода“. Виновна е неспособността на Столична община да си управлява проектите и да контролира тяхното изпълнение, смятат обаче от "Спаси София".

Оттам се заканват да предприемат всичко възможно подлезът да бъде приведен в приличен вид, а виновните за сегашното му състояние да си понесат последствията. От организацията призовава софиянци да споделят галерия или видеото с разрушенията в подлеза с хаштаг #ДОКОГАБЕ, "за да заявят своята непримиримост с подобни проекти, както и с досегашните управленски политики на Столична община".

След като от "Спаси София" алармираха за реконструкцията за близо 7 млн. лева евросредства на трамвайната линия по бул. "България", която нарекоха "Трамвай Безумие", сигнализараха OLAF и трима еврокомисари за това. Тогава зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева отиде да види разрушенията на място и заяви, че от Брюксел се заемат с казуса.