Чистят Пловдив с извънземна техника

Стойността й е 2 млн. лв., а общинските инвестиции през последните 3 години надхвърлят 10 милиона

Техниката е като извънземна, няма друга подобна в България. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при представянето на най-новата техника, закупена от ОП "Чистота", съобщиха от пресцентъра на Общината.

Двата нови сметовоза, двете метачни и двете миячни машини са произведени тази година в Германия и Швейцария по специална поръчка на общинското предприятие и са с най-високия клас "Евро-6". Освен че са съобразени с най-високите екологични изисквания, те са и възможно най-безшумните в своята категория.

Вместимостта на един от новите сметовози е 12 т вместо 7 т, колкото е капацитетът на старите, а вредните емисии на всеки един от тях съответства на отделяните от общо 35 от досегашните камиони, съобщи директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов. Ефективността се увеличава и от ротопресата, като се има предвид, че старите камиони са с вариопреса.

Миячните машини също са ново поколение за миене на дюзи и маркуч, към допълнителния им инвентар е включено гребло, така че да се използват и за снегопочистване. Мотометачките с възможност за оросяване могат да чистят дори тротоари.

Вижте фоторепортаж »
 

Тези машини ще бъдат интензивно използвани за перфектното почистване на многобройните обновени от началото на мандата булеварди, както и на тези, чието изграждане предстои, посочи инж. Иван Тотев.

Стойността на най-новата техника е 2 млн. лв., а инвестициите на Община Пловдив през последните три години надхвърля 10 млн. лв.

Качеството на почистването като важна част от стандарта на живот в Пловдив беше заложено в предизборната ми програма за кмет, защото сме убедени, че нашият град заслужава най-доброто, а не качество втора ръка.

Осъществяваме я без да повишаваме данъците, подчерта кметът. Това, според него, е поредното доказателство, че Пловдив е сред най-ангажираните градове в чистотата на градската среда, което се изразява в рязко подобрената през последните години екологична обстановка.