Нивата на реките в софийско се повишиха

Няма нищо притеснително, успокои Фандъкова

Имаме координация и получаваме непрекъснато информация за нивото на реките и язовирите на територията на Столична община. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Фокус.

„В момента информацията е, че язовир „Искър” има близо 15% свободен обем, така че няма никакво предстоящо действие в тази посока. Хората са спокойни и кметовете са на място. Те обясняват на хората какво се прави, защото е нормално когато видят струпана техника да се запитат и то не за друго, а защото не са свикнали да гледат как се почистват речни корита”, обясни Фандъкова.

„Наблюдават се всички участъци на реки, дерета и язовири на територията на Столична община, като към момента има леко завишение на реките към някои участъци, но няма нищо, което да е притеснително”, допълни тя.

Фандъкова припомни, че през последните 4 години са почистени общо 190 км речни коритата на територията на Столична община, общата стойност е малко 6 млн. лв.

„Искам да припомня, че през 2012 година, когато беше паднал дебелият сняг, с много от вас бяхме по речните участъци и пълнихме чували, бяхме се подготвили добре, имаше и доброволци. Нямаше никакво притеснение. Крайно време е да извървим културата на подготовката за такива ситуации, за да няма неприятни изненади”, уточни тя.

„Сега ще продължим с тези усилия, имаме подготвени вече 2 проекта за почистване на речните корита в урбанизираната територия, която е отговорна на общината. Това е от язовир „Панчарево” до „Чепинско шосе” на границата с район „Нови Искър”, ще кандидатстваме за тези проекти с финансиране малко над 4 млн. лв. от Междуведомствената комисия”, посочи още Йорданка Фандъкова.