Източват язовир „Искър”

Водоемът се изпуска с 1,150 млн. кубика на ден

Няма опасност от преливане на язовир „Искър”, успокоиха от екоминистерството. В момента от него се пренасочва вода към ВЕЦ с по около 1,150 млн. кубика дневно. До нивото за преливане има 3,39 метра, показват данните на МОСВ към 16 часа вчера. Язовир „Искър” има свободен обем от 96,865 млн. куб. м. Очаква се той да се увеличава. Причината е, че притокът на води е по-малък от разходвания от ВЕЦ-а, пише в. „Монитор”.

Язовир „Йовковци” прелива през преливника 15,4 м3/с. „Ястребино”, „Христо Смирненски”, „Бели Лом”, „Огоста”, „Камчия”, „Ясна поляна”, „Тича” се източват от основния си изпускател. Част от водите от „Кърджали”, „Студен кладенец” и „Ивайловград” се преработват от ВЕЦ.

По протежението на Марица и Арда може да има локални наводнения. Нивата им, както и това на Тунджа се очаква да се повишават. Най-опасно е нивото на Марица при Харманли и Свиленград. Там е на оранжевия или около оранжевия праг. Тунджа при Елхово е опасно висока. Днес се очаква Арда да стигне жълтия праг, но няма да има опасност от наводнения.

По данни на НИМХ днес се очакват слаби валежи от 1-2 литра на кв. м. В следващите дни ще има превалявания и те ще са до 5–7 литра на кв. м.