„Пирогов” се сдоби с нова апаратура за детска диагностика

Досега подобна диагностика се извършваше само в чужбина

Нова апаратура за диагностика на неврогенен пикочен мехур у деца с увреждания на гръбначния стълб или на главния мозък вече работи в болница "Пирогов".

„Досега подобна диагностика се извършваше само в чужбина, като тя беше финансирана от Център "Фонд за лечение на деца", каза д-р Стоян Пеев от Клиника по урология към лечебното заведение, предаде Дир.бг, цитирайки БТА.

Според директора на фонда Павел Александров за едно дете е плащано между 6 и 10 хиляди евро, като на година чрез фонда са били подпомагани около 20 деца, нуждаещи се от такава диагностика.

„Диагностиката ще бъде безплатна за децата”, отбеляза д-р Пеев. По думите му няма клинична пътека, чрез която да се извършват тези изследвания и децата ще бъдат хоспитализирани по друга клинична пътека.

Засега ще се налага да се плаща само специален катетър, нужен за диагностиката, като се очаква отново Фондът да подпомогне нуждаещите се пациенти.

„Децата, на които трябва да се извърши подобна диагностика, са около 200-300, като целта е да се установи точно степента на увреждането им и бъдещата терапия”, допълни д-р Пеев.