"Списъкът на Шиндлер" в бутиков концерт в Пловдив

Концертът отблязва 72-годишнината от спасяването на българските евреи

"От древността към вечността" е заглавието на концерта с еврейска музика от поредицата Опера Бутик на 23 март от 19 часа. На сцената в Дом на културата в Пловдив ще се качат изтъкнатите изпълнители Даниела Димова - сопран, Жанета Бенун-Николаева - пиано и Красимир Щерев - цигулка. В програмата са включени рядко изпълнявани Сафарадски и Ешекназки песни, както и пиеси за цигулка и пиано, сред които и темата от филма "Списъкът на Шиндлер" от композитора Джон Уилямс. Концертът отблязва 72-годишнината от спасяването на българските евреи.

Сефарадските песни са послание във времето от древността към вечността. Староеврейските поетично-музикални притчи за живота и любовта са създадени на изчезващия от бита на съвременните поколения език ладино (или джудиш спаниол). Тези песни се разпространяват в целия свят като особен род фолклор с далечни испански корени. Част от тях са събрани и преработени от композитора Жул Леви в цикъла "Сефарадски песни" за глас и пиано.

Песните на немските (ашкеназките) евреи са почти непознати у нас. Тези песни фолклористът Николай Кауфман слуша от детските си години от своята майка Ида Хершкович, а в последствие ги събира и обработва. Клезмерите са ашкеназки евреи - музиканти от Бесарабия, Полша и други райони на Източна Европа, а инструменталната им музика е звучала на български и румънски сватби. Парадоксално за Кауфман е, че тези мелодии се считат от българите за еврейски, а от евреите за български.

Даниела Димова участва в оперни спектакли, камерни концерти и рецитали в Германия, Австрия, Дания, Холандия, Русия, Норвегия, Египет, Гърция, Чехия, Китай, Корея, Хонк-Конг и др. Директор е на Театрално-музикален продуцентски център Варна, в който от средата на 2010 г. са обединени Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Жанета Бенун-Николаева е родена в Русе. Завършва Музикална гимназия в родния си град в класа по пиано на Хачик Михранян и Консерватория в София при проф. Лили Атанасова през 1974 година. Активно участва и в концертния живот на Варна, Русе, София, както и в ММФ "Варненско лято", Европейския музикален фестивал и др. Kонцертира в Испания, Швейцария, Германия, Турция, Гърция и др.

Красимир Щерев завършва НУМТИ "Добрин Петков" – Пловдив. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалността инструментално изкуство – цигулка в АМТИИ при проф. Неделчо Тодоров. След успешно издържан конкурс от февруари 2009 г. става концертмайстор на ОФД – Варна, сега на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна.

Билети за концерта се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.