Приют в Южна Африка спасява бебета носорози

По Viasat Nature

 Вълнуваща среща с носорози, останали без родители, ще предложи Viasat Nature на зрителите през следващия един месец. Премиерата на поредицата „Приют за носорози“ е на 25 март, а епизодите ще се излъчват всяка сряда до 29 април, от 19:10 часа.

 В Южна Африка бебетата носорози, останали без майка и без защита от бракониери, или гладуват, или умират. За първи път от много години насам, малките получават втори шанс в живота, за което ни разказва телевизионната продукция.

 Документалните епизоди на „Приют за носорози“ ни срещат с природозащитничката Карен Трендлър, отгледала над 200 четириноги. Тя ръководи проект, който е единствен по рода си в света за полагане на грижи за животни. Сиропиталището е предназначено за жертви на незаконното бракониерство, което е обхванало района на Южна Африка. В него се отглеждат млади носорози, станали свидетели на жестокото избиване на своите майки. Любопитен факт е, че ветеринарните лекари, болногледачите и сурогатните майки, в началото спят в близост до най-травматизираните млади носорози и им предоставят жизнено важна подкрепа.

 Ветеринарният център разполага с четири помещения за полагане на специални, висококачествени грижи и една стая за интензивно лечение, където болните бебета носорози могат да получат 24-часови грижи и лечение. Приютът дори има хеликоптер, който е постоянно на разположение, заедно с пилот в готовност, за да се реагира бързо при спешни случаи.

 Убийствата на носорози от бракониери зачестяват през последните години. Статистиката сочи, че през 2013 г. рекордните 1020 носорози са били избити в Южна Африка. Причината за това е рогът на носорозите, който е хит на пазара в Азия, заради предполагаемите му лечебни свойства.

 Сред спасилите се от бракониери животни е и Чико. Той е единственият носорог, живеещ в България, пристигнал в столичния зоопарк през 2014 г. от Лондон. Интесерен факт е и, че се е родил на 23 септември 1984 г. – само ден след Световния ден на носорога – 22 септември. 31-годишният бял носорог е в преклонна възраст, тъй като животните от неговия вид живеят в диви условия до към 35 г., а в плен - до 40. Той е представител на застрашения вид и затова не са много и зоопарковете по света, където се отглеждат.

 Дали екипът на „Приют за носорози“ ще успее да възстанови младите сирачета от преживения стрес и дали ще спасят последните животни от този вид в Африка, може да видите в ефира на Viasat Nature от 25 март до 29 април, всяка сряда, от 19:10 часа.