Евросъдът наказа България да плати 21 500 евро на шизофреник

Нарушени са пет текста от евроконвенцията за човешките права, решиха евросъдиите

Поставеният под запрещение Стефан Станков осъди България в Страсбург за нарушени права. Държавата трябва да му плати 15 500 евро обезщетение плюс 6000 за разноски, решиха евросъдиите по делото „Стефан Станков срещу България“.

Фактите

Стефан Станков е роден през 1958 г. През май 1999 г. той е поставен под частично запрещение от съда. Мотивът е, че страда от шизофрения и не може сам да се грижи за себе си поради промяна в личността. За настойник на Станков е назначена майка му.

На 22 юни 1999 г. тя иска социалните служби да вземат сина й под своя опека. До края на юни 1999 г. Станков остава в дома за мъже с психични разстройства в с. Драгаш войвода, който е към Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

На 26 септември 2002 г. той е прехвърлен в дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро, за него отговаря отново МТСП.

През юни 2006 г. Станков чрез адвоката си иска от прокуратурата да заведе дело пред Окръжния съд, за да бъде възстановена неговата дееспособност. Мъжът твърди, че състоянието му се е подобрило и може сам да се грижи за себе си. Прокурорът обаче отказва, пише Преса.

Оплакванията

Пред Евросъда Стефан Станков твърди, че задържането му в дома за хора с умствена изостаналост е в нарушение на чл. 5, пар. 1 (право на свобода и сигурност) от конвенцията за човешките права. Той се оплаква също от нарушение на чл. 5, пар. 4 - не е имал достъп до съд, който да прецени законно ли е настаняването му в дома. Освен това Станков твърди, че не е имал право да получи обезщетение за нарушените си права, а това погазва чл. 5, пар. 5 от конвенцията.

В жалбата му пише още, че в дома в с. Драгаш войвода е бил подложен на физическо насилие, има оплаквания и от условията на живот (нарушение на чл.3 – забрана за нечовешко и унизително отнасяне). Станков смята, че има нарушение и на чл. 6 (право на достъп до съд), тъй като той не е можел сам да се обърне към съда, за да отмени решението за поставяне под частично запрещение. Твърди също нарушение на чл. 8 (право на зачитане на личния и семейния живот, както и на кореспонденцията) и на чл. 13 (ефективни вътрешноправни средства за защита).

Решението

Нарушени са пет текста от евроконвенцията за човешките права, прецени днес съдът в Страсбург. Той приема като основателни оплакванията на Стефан Станков за нарушени права на свобода и сигурност, на обезщетение, както и на ефективни вътрешно правни средства за защита. Евросъдиите заявяват също, че в случая България е подложила Станков на унизително третиране и не му е гарантирала право на справедлив процес.

Затова присъжда държавата да му плати 15 500 евро обезщетение, както и да покрие разноските му по делото от 6 000 евро.

Междувременно Министерството на правосъдието изгови законопроект, с който се опитва да реши проблемите на хората, поставени под запрещение в България.