Димитър Георгиев поема ДАНС

Още днес правителството праща указа за назначението му на президента

Спряганият като кандидатура на Реформаторски блок Димитър Георгиев ще бъде избран със сигурност за шеф на ДАНС на днешното правителствено заседание. Това научи bTV от източници в Министерския съвет. Веднага след гласуването му МС ще изпрати указа за подпис от президента.

Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че номинацията на следващия председател на ДАНС ще бъде обявена по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Веднага след оставката на Владимир Писанчев, подадена покрай оттеглянето на вътрешния министър Веселин Вучков, в пространството се завъртя именно името на Димитър Георгиев за шеф на спецагенцията.

Публичното внушение с пускането на името на Георгиев „в оборот” е, че новият шеф на ДАНС ще бъде от квотата на реформаторите, тъй като той е съветник на Меглена Кунева, в чийто ресор попадаха службите преди избирането на колегата й Румяна Бъчварова начело на МВР.

„Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС от името на Реформаторския блок”, обяви Борисов миналата седмица.

Визитката на Георгиев обаче безспорно го свързва с ГЕРБ. Именно след идването на партията на власт през 2009 г. Георгиев бе назначен за заместник на тогавашния министър Цветан Цветанов. Преди това оглавяваше „Международно оперативно полицейско сътрудничество”. Георгиев работи в системата на МВР от 1993 г., когато започва като инспектор в тогавашната Национална служба „Сигурност”.