Зарибиха Гребния канал в Пловдив с над тон толстолоб (снимки)

Мисия Пловдив

18-03-2015, 14:21

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поискаха референдум за втория гребен канал

Започва зарибяването на язовир "Шумен"

Тази традиция е от 2008 г., като няколко поредни години във водите се пускаше и бял амур

С близо 1200 килограма бял толстолоб днес беше зарибен Гребният канал в Пловдив. Заместник-кметът на общината Петър Зехтински, кметът на район "Централен" Георги Титюков, кметът на район "Източен" Николай Чунчуков, директорът на ОП "Жилфонд" Румен Лемберов и началник-отдела "Строително-ремонтни дейности – спортни имоти" към общинското предприятие Александър Радев заедно с доц. Ангел Цеков от ПУ "Паисий Хилендарски" пуснаха във водите на Канала около 3000-те риби със средно тегло 400 грама.

Мартенското зарибяване е традиция от 2008 г., като няколко поредни години във водите се пускаше и бял амур като най-доброто естествено противодействие на водораслите. И тъй като в момента този конкретен проблем вече не съществува, сега екосистемата се допълва само с бял толстолоб, който се храни с фитопланктон и така пази водите от зеленясване, обясни доц. Ангел Цеков. Според него, редовното зарибяване е особено важно за екологичното равновесие, още повече, като се има предвид амбициозната задача на общината за скорошното изграждане на втори гребен канал.

Гребният канал в Пловдив е сред най-добрите в света, а с изпълнението на проекта за втори дублиращ канал ще стане най-добрия, посочи заместник-кметът по спорта в Община Пловдив Петър Зехтински. Неговият предшественик, сега кмет на район "Централен", Георги Титюков припомни, че следващите четири години на Гребната база в Пловдив предстоят шест големи световни и европейски шампионати.