МОН подкрепи Рашидов за Класическата

Повечето ученици вече се върнаха в ремонтираната с 2.2 млн. лв. сграда в „Модерно предградие”

Сградата на НГДЕК на ул. "Баба" има готовност за провеждане на учебни занятия, съобщиха от Министерството на образованието и науката след проверка на място.

Проверката бе направена по разпореждане на Министерство на културата в понеделник. До нея се стигна след жалби на родители във ведомството, че продължават проблемите с организацията на часовете близо две седмици след връщането на училището в ремонтираната с 2.2 млн. лв. от еврофондовете сграда на ул. "Баба" 16 в кв. "Модерно предградие".

В писмо на образователния министър Тодор Танев до министъра на културата Вежди Рашидов се казва, че преместването на учениците по това време на учебната година е възможно, с оглед на тяхното спокойствие и вече създадената организация на учебния ден.

„Организацията на учебно-възпитателния процес е в правомощията на директора на училището. Той организира, контролира и отговаря за цялостната дейност в училище, спазва и прилага държавните образователни изисквания и осигурява безопасни условия на възпитание, обучение и труд.

Във връзка с горното Министерството на образованието и науката не възразява при добра организация на седмичното разписание, в два дни през седмицата учениците от 11 и 12 клас да провеждат профилирано обучение, извънкласни дейности и репетиции в сградата на ул. "Св. Св. Кирил и Методий", се казва още в писмото на Танев.

Министерството на културата уточнява, че междувременно учебният процес в обновената с европейски средства сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" на ул. "Баба"№ 16 в "Модерно предградие" вече се нормализира.

Във вторник - 17 март, 407 ученици са били в гимназията си, където са се провели нормални учебни занятия. Днес – 18 март 2015 г., броят на учениците в НГДЕК на ул. "Баба" е 420.

Преди дни от Министерството на културата припомниха на недоволните от връщането на учебните часове на НГДЕК в "Модерно предградие", че училището се намира там от над 20 години и "всички родители, учители и ученици знаят прекрасно този факт".

"Когато родителите са си записвали децата, те са ги записали именно на това място - в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" 16 в "Модерно предградие", пишеше в съобщение на ведомството.