На две места в столицата ще може да наблюдаваме слънчевото затъмнение

Софиянци могат да видат безопасно затъмнението с телескопи от Астрономическата обсерватория на СУ и градината при НДК

Софиянци ще могат да наблюдават безопасно частичното слънчево затъмнение утре (20-и март) с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от градината при НДК. Това съобщи доц. Валери Голев – заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет, който отговаря и за Астрономическата обсерватория на СУ.

„Хората, които ще дойдат да наблюдават слънчевото затъмнение в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, гледайки през телескопите, ще са защитени и не е нужно да имат допълнителни защитни очила”, обясни доц. Голев. Той отбеляза, че за съжаление защитните очила за наблюдение на слънчевото затъмнение не може лесно да се купят от оптичните магазини, но има фирми, които продават оптична техника. Сред тях е и Астрономическата асоциация в София, предаде Българското национално радио, цитирайки БТА.

От асоциацията на 20-и март ще поставят телескопи при градината на НДК – на ъгъла с бул. "Патриарх Евтимий", където е входът за метрото. „Там има голяма площ, на която ще могат да се съберат много хора. Ще бъдат изнесени и телескопи, ще изпратим и астрономи от СУ”, каза доц. Голев.

„Дворът на Университетската обсерватория е малък, не искаме никого да върнем, но не можем да приемем много хора по едно и също време на 20-и март”, обясни доц. Голев. Той съобщи, че обсерваторията ще предостави два телескопа, с които ще може при  добро време да се наблюдава частичното слънчево затъмнение, което започва в София в 10.42 часа.