Пуснаха чесън за 200 лева килото!

7 лв. струва главата - скилидките са черни от ферментация, изобретен е в Южна Корея

Нова супер храна разтърсва в момента българина - и обикновени зяпачи по магазините, но най-вече родните фенове на здравословното хранене. Черният чесън! Не го търсете обаче при фермерите, няма го и в магазините на „Сортови семена", пише "Всеки ден".

Не расте и в лехите дори на най-стриктно спазващите биоземеделието. Вече го има внесен в България, а цената му е баснословна - гони 200 лева за килограм. По тази причина се продава на бройки, главата струва между 5 и 7 лв.

Черният чесън не расте в абсолютно тъмния цвят, а почернява след отлежаване. Другото му име е ферментирал чесън. И подобно на виното, киселото зеле, някои туршии и т.н. става още по-хубав, когато отлежи.

Не мирише така силно като родителя си - обикновения чесън, не оставя лош дъх в устата, не предизвиква парене под лъжичката. И е много по-полезен от него, по-фин, с по-изискан вкус.

Източни философи - където е родината му, в Южна Корея, вече величаят дотам черния чесън, че го препоръчват като осигуряващ не просто здраве, а безсмъртие.

Черният чесън съдържа два пъти повече антиоксиданти от белия. В състава му има и S-алилцистеин - вещество, за което се смята, че наистина предпазва от ракови заболявания.

У нас новото „черно злато" се появи някъде преди година, когато фирми за биохрани за първи път го пуснаха на пазара. Но се ражда преди около десетина години в ръцете на южнокорейски кулинар на име Скот Ким, чийто бизнес се разви главоломно и дори има фирма, наречена „Черен чесън".

Новия си продукт кореецът получава след няколко години опити. Сега ферментиралият чесън е с лека, почти като на желе текстура и с плътност, която се топи в устата. Ферментацията става в специален уред, в който чесънът престоява 30 дни, далеч от влага и пряка светлина, но на висока температура.

След като мине един месец, обвивката остава същата, но като се обели или среже, отвътре лъсват мастиленочерни скилидки.

Черният чесън се препоръчва и като мощен антибиотик и противогъбично съединение - по-концентрирани от обикновения, защото след ферментацията по-лесно се абсорбира от човешкото тяло. И антиоксидантните свойства се увеличават значително - 10 пъти по-високи са от тези на пресния чесън.

Мастилените скилидки намаляват холестерола, подобряват артериалната склероза, превенция са на сърдечносъдови заболявания и на алцхаймер, твърдят специалисти.

Най-ценното обаче е, че новата черна супер храна се получава без никакви добавки, а само от собственото си стареене, категорични са диетолози.

Как сами да си направим „черно злато"

Българинът бързо му намери цаката на скъпото „черно злато". Вече си го „оглежда" сам в кухнята. Стъпките са няколко и не са сложни. Голямо количество скилидки обикновен чесън се слагат в тава. Опакова се много стегнато с алуминиево фолио. Слага се във фурната на 60 градуса. И се пече 30-40 дни, за да добие черен цвят и мек и леко сладникав вкус.

Не е добре обаче за джоба фурната вкъщи да е все включена повече от месец, а и е опасно, докато домакините не са вкъщи. Но и това не е проблем за спестовния българин.

Вече е измислил, че белият чесън става черен и без да се включва загряване на фурната, а само на позицията, при която светва лампичката - осветлението вътре в нея. Затопля се от крушката, но пък процесът трае по-дълго.