Роми-парамедици ще лекуват събратята си

Правят медицински центрове в ромските махали

Роми ще бъдат обучавани обучени за парамедици и ще оказват първа помощ на събратята си. Това решение от една страна ще допринесе за ромската интеграция”, а от друга страна ще се решат проблемите с нападенията над екипите на Бърза помощ.

Това обяви днес председателят на БЧК Христо Григоров на церемонията по предоставянето на високопроходима линейка на новосъздадената община Сърница.

Българският червен кръст планира изграждането на три медицински пункта в ромските махали в градове със значително циганско население. Единият медицински център ще бъде в София и по-специално в квартал "Факултета", вторият в Сливен, а местонахождението на третия все още предстои да се избере, уточниха от topnovini.bg.

Линейката, която БЧК осигури, е 4Х4, тъй като община Сърница се намира във високопланински район, трудно достъпен при усложнени зимни условия. Автомобилът е предоставен на БЧК от Германския червен кръст и е бил в употреба няколко години в София.

Не за първи път Червения кръст подпомага по подобен начин общините с високопроходими автомобили. Предишни години високопроходими линейки за предоставени на населението и в общините Видин, Смолян, Стрелча и Борино.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"