Метрото бяга от хората, оплакаха се столичани

Пет от съществуващите станции били неизползваеми

Инициативата „Граждани за София" е недоволна от маршрута на третия метродиаметър, който влиза в строеж от следващата година.

Говорителят на инициативата архитект Димитър Димитров обяви, че все пак системата за третия метродиаметър е по-добра от досегашните, защото, ако се построи с повече наземна част, могла „да се ползва и за пътуване до Перник, до Кремиковци, а не да се губи време в чакане, в достъп, а да се ползват тези придобивки, както ги ползват хората по света".

В тази връзка Димитров се закани да предостави подготвените от него материали по темата и на Европейската комисия.

"Има нещо гнило в цялата история. Метрото бяга от хората, ситуират се станции там, където са възможно най-неудобни за хората", смята Димитров. Според него е нужно преустройство на плана на метрото. По думите му даже в момента има пет действащи станции, които направо трябва да бъдат закрити, защото изобщо не се ползват - като пример той даде станция „Мусагеница".

Софийското метро било най-евтино в света, най-красивото, но не до там удобно, недоволен е архитектът. Според него има големи райони като „Люлин", обслужвани само от три станции, а други по-малки столични райони се радват на цели пет станции, половината от които не са натоварени. Той оцени станцията „Цариградско шосе" като прекалено далечна за хората.

Димитров сметна, че при пускане на втория метродиаметър то било ползвано от 310 хиляди столичани на ден, а според сметките на Столична община разширението от летището до Бизнес парка ще добави още 90 хиляди души. Архитектът обаче мисли, че метрото за последните три години е загубило част от привлекателността си, близо 70 хиляди столичани били намерили други възможности за пътуване.

„Искаме тази придобивка, специално трети метродиаметър с преразглеждането му, да положи начало на истинското развитие на София”, пожела си Димитров. Ние сме за развитието на тези системи, за тяхното умно и удобно за хората развитие. Това, че сме завели дела за подобни решения, не значи, че искаме да пречим на нашите съграждани, разясни той, като се обяви срещу „чиновническия подход и малоумието, с което се правят тези най-скъпи системи".

За Димитров в момента се прави техническа документация за нещо, което го няма в устройствения и правен мир на българското законодателство и в устройството на София. Той смята, че станциите ще се правят със същата система, като по първите два метродиаметъра - тя била излишно оскъпена и правила станциите прекалено дълбоко, минавала под жилищни сгради.

„За тези 600 милиона могат да се направят 16-17 метростанции с изпълнение по по-плитки трасета, повече с открит изглед. Прилагането на оптимална, по-рационална система и разположение може да събере потоците пътници от „Овча купел", от целия булевард „България", от Перник и Княжево”, очерта своята визия за наложителен маршрут Димитров.