Първата детска болница ще отвори врати в София

От години всички педиатри пледират за построяването на детско лечебно заведение

България най-накрая може да се сдобие с детска болница, стана ясно по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. На него депутатите изслушаха концепцията за развитие на здравеопазването на министър Петър Москов. „Имам желание да се построи една детска болница”, каза здравният министър на народните представители. И допълни, че тя ще се намира в София, пише "Стандарт".

„Не мога да ви посоча срок, тъй като в момента търсим финансиране. Имам обаче уверението, че може да бъде изградена при нисколихвен заем в рамките на 6 месеца”, допълни Москов.

От години всички педиатри пледират за построяването на детска болница в София, тъй като такава няма никъде в страната. Заради това пък медицинското обслужване на малчуганите е непълно и некачествено. Детска болница беше започната да се строи по времето на Симеон Сакскобургготски, но проектът беше спрян заради подозрения в злоупотреби.

„Редките болести не трябва да се финансират от здравната каса, а от държавата. Това е дълбокото ми убеждение”, заяви още Москов вчера. Министърът обясни, че високите разходи за лечението на една такава диагноза не е подходяща за солидарния тип осигуряване.

Най-вероятно редките заболявания ще бъдат извадени от касата през следващата година. Тогава се очаква да бъде разделен и пакетът с диагнозите за болнично лечение, които тя плаща, на две части - основна и допълнителна. Тази идея среща подкрепата на управляващите, но и острата реакция на опозицията в лицето на БСП и ДПС. Въпреки това всички депутати в комисията одобриха стратегията на министерството за развитие на сектора.