Министър Танева отсече: Дървесина вече не се изнася

Парите

20-03-2015, 12:05

Снимка:

снимка, darik

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Танева дава старт на кампанията за директните плащания

16 на сто от родния добив, отивал за Гърция, Турция и Румъния

Износът на дървесина от България е спрян и в момента не изнасяме за трети страни, категорична е министърът на земеделието и храните - Десислава Танева. Тя присъства в Бургас на среща, свързана с кампаният аза директни плащания за 2015 година.

"До приемането на законодателните промени, в рамките на 3 месеца, се забранява износа на дървесина за трети страни", категорична е Танева. Тя уточни, че не знае колко са търговците, занимаващи се с износ на дървесина, но около 16% са количествата добивани годишно се търгували за износ основно за Гърция, Турция и Румъния.

Министърът обяви още, че малко над 4300 са подадените до момента заявления за подпомагане по кампанията за директни плащания за 2015 година.  

Относно мярка 4.1., министър Танева каза, че ще бъде отворена рисково на държавата преди официалното одобрение на програмата за развитие на селските райони. Това се очаква да стане до края на годината. 

След оповестяването й в Държавен вестник, ще се издаде заповед за отварянето на мярката. Още в средата на април ще стартира и примането на заявления и проекти.