Паметникът пред НДК да бъде възстановен, поиска културният министър

С местен референдум ще решат съдбата на паметниците на комунизма в столицата

Паметникът "1300 години България" трябва да бъде възстановен, а Паметникът на съветската армия да бъде опазен от вандалския прояви. Това заяви културният министър Вежди Рашидов по време на днешния парламентарен контрол.

Изявлението му дойде след като стана ясно, че Реформаторският блок ще инициира местен референдум за бъдещето на паметниците от времето на комунизма в София. Това заяви депутатът Петър Славов, който днес зададе въпроси за паметника пред НДК и Паметника на съветската армия към министъра на културата Вежди Рашидов.

Славов, заедно с колегата му Вили Лилков, попитаха дали Рашидов има отношение към идеите двата монумента, които от години предизвикват остри дискусии сред гражданите на София, да бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство. За "1300 години България" в края на миналата година Столичният общински съвет реши да го премести временно в Музея на София, а на негово място да бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк, припомни Дневник.

"Не е почтено и морално при жив автор - голям български автор, да го събаряме и да правим конкурс", каза Рашидов за паметника пред НДК с автор Валентин Старчев. По думите е добре или Старчев да е съгласен за преместване, или да му се даде възможност да направи нов проект. "Там липсва просто една фигура и едно знаме. Останалото е здраво и има съвременни средства за възстановяване", смята министърът.

Също така той призова депутатите да се разграничат от вандализма, какъвто според него са акциите по рисуването на Паметника на съветската армия. "Никъде по света не е позволено. Платното, глината - това са местата", посочи Рашидов и добави: "Искаме, не искаме, един период с гумичка, не може да го изтрием".