Новопостроен път за ... никъде!?

Трансгранично шосе край Кайнарджа стои неизползвано от години

Новоизградената 17-километрова пътна артерия между граничните общини Кайнарджа и Липница е потънала в бурени, а местните хора вече са изгубили надежда, че някога ще могат да се ползват от предимствата й.
Път за никъде – така наричат добруджанци новоизграденото съоръжение. Вместо да свързва хората от двете страни, пътят свършва до клони, хвърлени вместо гранична бариера. „Досега имаме само един асфалт до границата, за да можем да ходим да си гледаме нивите”, коментират местните жители. Европейската инвестиция за над 6 милиона евро е трябвало да осигури не само пряк достъп между двете страни, но и да съживи контактите край границата чрез свободното преминаване на хората.
От румънската страна вече построиха ГКПП, но кога ще заработи той, никой не смее да прогнозира. Има и друг проблем – от българска страна пътят е двулентов, докато в румънския участък е с 4 платна. Това създава реален риск за шофьорите, влизащи на наша територия.
Решението на ресорните министерства се чака вече пета година, откакто е подписан договорът за усвояването на европейските пари по трансграничния проект, пише paralel44.com.
От българска страна са положени над 10 000 тона асфалт. Изградени са и четири нови водостоци и са ремонтирани още четири за отводняване на пътя. Поставени са маркировка, вертикална сигнализация и близо 1000 метра предпазни огради. Те са съобразени с действащите европейски норми.
Липница и Кайнарджа са две съседни общини от двете страни на сухоземната граница между България и Румъния. Двете села отстоят само на няколко километра едно от друго. От българска страна пътен участък е изграден още преди демократичните промени в страната. По-късно идеята за продължаване на пътя бе развита от бившия министър на външните работи Соломон Паси. На няколко километра по суша се намира и село Карван. Там живеят и етнически българи. Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използваха за установяване на трайно трансгранично сътрудничество. Изграждането на пътя бе предшествано от проект за трансгранично сътрудничество между двете общини в областта на публичната администрация на стойност над 52 000 евро.