Трактори блокират границата заради забраната за износ на дървесина

Износителите на дървесина и транспортни фирми ще блокират в продължение на 6 часа граничните пунктове при Свиленград

Представителите на бранша излизат на протест, който ще се проведе едновременно и на ГКПП "Капитан Андреево", и на ГКПП "Капитан Петко войвода",  от 10:30 до 16:30 ч във вторник, 24 март. Протестиращите ще блокират пътищата към границите ни с Турция и Гърция с трактори и друга превозна техника.

Протестите са по повод Забраната за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, която вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании в България. На 18 март, след протест на пл. "Народно събрание", представители на износителите на дървесина и дърводобивните предприятия у нас се срещнаха с Комисията по земеделието и храните. След проведените разговори от Комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите, което обаче не удовлетворява исканията на бранша, които настояват за спешна отмяна на Забраната за износ.

"Имаме готовност да продължим с протестните действия, колкото се налага. Няма да се откажем да защитаваме интересите на над 8 000 служители в нашите фирми и няма да се съгласим с твърдението, че ние сме виновни за незаконната сеч в България. Напротив, ние също искаме строг закон за горите, но Забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни", каза Димитър Николов, износител на дървесина. Той допълни, че блокирането на пътищата в цялата страна ще продължи, докато Забраната не бъде отменена.

Повод за рекацията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества е Решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязло в сила на 10.03.2015 г.