Отбелязаха традиционно Световния ден на водата в Байкал

С интересни и забавни образователни практически дейности се занимаваха децата

Световният ден на водата - 22-март, традиционно бе отбелязан от Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, с интересни и забавни образователни и практически дейности. Организатори на проявата бяха Община Долна Митрополия и ученици от еко-клуб “Дунав” при ОЦИДЗИ-Байкал, а партньори - Басейнова дирекция–Плевен, РИОСВ–Плевен и отдел “Природа” при Регионален исторически музей Плевен.

Директорът на ОЦИДЗИ поздрави участниците от името на кмета на общината Поля Цоновска и председателят на ОбС Петър Петров.

Образователната игра “Смартфоните и таблетите в помощ на водата” предизвика голям интерес. Учениците разчитаха с QR code приложението, съвети как да пестим водата, разгледаха интернет страниците на институциите партньори на проявата. Демонстриран бе метод за пречистване на вода и нанотехнологии и материали с комплекта NANO Teh.

Дейностите продължиха на брега на река Дунав, където учениците проведоха мониторинг на водата – теренна работа с набора за изследване на водата на World WaterMonitoring Challenge - нива на разтворен кислород, температура, Рн на водата и фосфати. След обсъждане на резултатите от измерванията се констатира, че всички показатели са в нормата, съобщиха от местната управа.