LIC33 купува "Дунарит"

Придобити са дялове и от НУРТС

Инвестиционната група "Люксембург инвестмънт къмпъни 33" (LIC33), която миналата седмица обяви, че купува 43-процентовия дял на Цветан Василев в БТК, е придобила и дяловете на Василев в "Национално управление радиотелевизионни станции" (НУРТС), военната фирма "Авионамс", агенция ГАРБ, мултиплекса "Фърст Диджитал" и "Дунарит".

На пресконференция в хотел "Хилтън" в София шефът наLIC33 Пиер Луврие съобщи, че в "Дунарит" и "Авионамс" ще бъдат придобити по около 91%, пише Vesti.bg.

От LIC33 оповестиха, че като част от сделката ще рефинансират всички дългове на БТК, включително и към КТб, които са на стойност общо около 900 милиона евро.

"Основната причина да дойдем България е, че имаме опит в развиващи се пазари и в Източна Европа. Познаваме местната култура, нивото на задлъжнялост е ниско. В България частната собственост е гарантирана и има върховенство на закона", заяви Луврие.

Той каза още, че групата му ще се съсредоточи в оздравяване на фирмите.

"Ние сме купувачите, зад нас не стои никой - парите са на господин Луврие, продавачът (бел.ред. Цветан Василев) не участва повече", обявиха от компанията.

Един от мениджърите на LIC33 - Брус Бауър, обясни, че няма нищо скрито в сделката.

Инвеститорите обясниха, че първо ще се уточняват дълговете на придобиваните компании и увериха, че това ще стане напълно прозрачно.