Разкриха незаконна дейност с културно-исторически ценности

Иззети са статуи, римски плочи, старинни монети и матрици за производство на фалшиви монети

Криминалисти от Шумен разкриха незаконна дейност с културно-исторически ценности. Намерени и иззети са множество статуи, римски плочи, старинни монети и матрици за производство на неистински монети. Това бе съобщено на съвместна пресконференция
на директора на ОД на МВР в Шумен Илиян Николов, на прокурор Маргарита Георгиева от окръжната прокуратура в областния град, на Юри Йоргов и Женя Жекова от Регионалния исторически музей в Шумен, съобщи БТА.
Работата по документиране на престъпната дейност е започнала след получен сигнал за незаконна търговия и притежание на културно-исторически ценности. В хода на разследването са предприети претърсвания в частни домове на територията на районните полицейски управления в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от криминално проявения П.Д./56г./ от Шумен, полицаите намерили 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури.
Освен тях криминалистите намерили и други части от статуи. При последвали оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е извършено претърсване в жилище в Нови
пазар. В дома на И.Д./52г./ полицаите намерили 9000 старинни монети, както и матрици за производството им. Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на С.И./32г./ в село Иваново. Множество старинни монети, които представляват културно-исторически ценности, човешка глава и част от статуя са намерени в Шумен, в дома на постоянно пребиваващ в страната турски гражданин.
На 11 март тримата мъже са били задържани за престъпление по чл. 278 а , ал. 6 от НК. Установява се съпричастността на всеки един от тях към престъпното деяние. При първоначално събраните данни се изяснило, че част от културните ценности били предназначени за продажба в различни страни от Европейския съюз. Всички статуи, плочи и монети са иззети, назначени са съответните експертизи. Разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура - Шумен. Прокурор Маргарита Георгиева съобщи, че е привлечен като обвиняем турския гражданин С.В., който до 1978 г. е живял в България. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение "подписка". "Работното обвинение е за придобиване на предмети с културни ценности", уточни Георгиева. Тя допълни, че се установяват контактите на мъжа с още едно лице. По думите й се касае за съучастие, данни за организирана престъпна група на този етап не са налице. Уведомени за случая са министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и Върховната касационна прокуратура, съобщи още Георгиева.
Голяма част от намерените плочи са изработени от мрамор и са от времето на Римската империя - първи, втори век. Те са изключително редки за България , "уникални в голямата си част", каза Юри Йоргов. Предстоят множество експертизи на намерените артефакти и монети, да се изясни кои от тях са с археологическа ценност и каква е стойността им, бе съобщено още на пресконференцията.