Откриха 21 мъртви пеликана в резервата „Сребърна“

Установени са и излюпени млади пеликани

21 мъртви пеликана са открити мъртви днес в резервата „Сребърна” край Силистра от охранители и специалисти на Агенцията по храните. Според ръководителя на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид причините за смъртта на птиците не могат да бъдат установени на терен, а само в Централната ветеринарно-медицинска лаборатория в София.
Има вероятност пеликаните да са умрели от заболяване, от натравяне, заради пренаселеност на колонията. По данни от резервата „Сребърна“ в колонията са регистрирани 65 двойки птици. Вчера при проверката бе установено, че има излюпени млади пеликани.
В средата на февруари проверка на екоминистерството установи, че има оттичане на отпадни и фекални води в езерото на резервата Сребърна. Тя започна по сигнал на жителите на селото, че водите на езерото се замърсяват заради неработещата пречиствателна станция.
След две проверки на състоянието на канализационната мрежа и на двете помпени станции, от общината в Силистра съобщиха, че езерото не е застрашено или замърсено.