Николай Ангелов: Храмът на Кибела е уникален археологически обект

Неразбориите в Двореца продължават

Храмът на Кибела е уникален археологически обект на територията на община Балчик, заяви Николай Ангелов, кмет на община Балчик , цитиран от „Фокус”. Той посочи, че в момента обектът е в застой, тъй като права за управление на този обект с национално значение са били предоставени на собственика на парцела.

„Аз не виждам нещо, което да е направено в трите години, откакто този собственик управлява паметника на културата”, каза още кметът на Балчик. Той добави, че всички археологически находки, които са били намерени, вече са реставрирани, консервирани и са изложени в музея в общината. Самият музей през миналата година е бил основно ремонтиран и обзаведен, така че експозицията да бъде много по-достъпна за гостите на Балчик.

По отношение на културно историческите обекти на територията на града Николай Ангелов акцентира като най-посещаван обект -  Дворецът край Балчик. По думите му и към момента продължават неразбориите между двете институции, които го управляват, визирайки Софийския университет и Министерството на културата. „Въпреки проблемите обаче с двете каси, със споровете между тях това е една много добре поддържана Ботаническа градина, както и с много добре ремонтиран сграден фонд. Не напразно това е и номер 1 туристическа дестинация при нас.

Ангелов припомни, че благодарение на реализацията на европейски проект на стойност 6 млн. лв. е бил ремонтиран и придаден много по-добър вид на парка на късноантичната крепост в кв. „Хоризонт”. Кметът на крайморската община посочи, че това е една крепост, която е датирана от 6-7 в. „В момента върви и ремонт на т.нар. ТК в село Оброчище, което е също уникално съоръжение построено през XV век. Разбира се, продължаваме да инвестираме в такъв вид туристическа инфраструктура”, каза кметът Ангелов.