София и Париж ще работят съвместно по въпроси, свързани с образованието

Фандъкова представи основните проекти на столицата пред френски журналисти

Модернизирането и обновяването на детските градини и училищата са приоритетни теми, по които ще си сътрудничат екипи от Париж и София. Предвижда се експерти от двете столици да обменят идеи и да работят по съвместни проекти. За това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кмета на Париж по въпросите на образованието в екипа на Ан Идалго, Полин Верон, съобщиха от Столична община.

Фандъкова посети детска градина и училище в два района 13-ти и 14-ти на Париж заедно със заместник-кмета. Френските експерти проявиха интерес да посетят и разгледат  детските градини в София. София продължава изграждането на нови детски градини в града, като тази година ще бъдат открити 8 детски градини и ще започне строителството на други 8 сгради.

„Имаме ясни приоритети и работим за развитието на ресурсите на нашия град – София”. Това каза кметът Йорданка Фандъкова пред френски журналисти. Срещата беше организирана в Българското посолство от Н.П. Ангел Чолаков – Посланик на България във Франция.

„Като древен и съвременен град София има богато културно-историческото наследство, което разкриваме през последните няколко години. Със строителството на метрото в града бе разкрита древната култура на града. Тя е част от нашата европейска идентичност, но тя е и част от икономиката на града ни”,  каза кметът Фандъкова.

София има голям потенциал за привличане на инвестиции. Развитието на инфраструктурата и квалифицираните кадри с високо ниво на владеене на чужди езици в това число френски, са важен фактор за това.

„През последните години над 26 млн.лева са инвестирани в енергийна ефективност на общински сгради. Над 90% от общинските училища и детски градини са с приложени частични мерки за повишаване на енергийната ефективност, в 75 сгради на училища и детски градини са напълно енергийно обновен”, каза също Фандъкова.