Без начисляване на лихви, ако не платим навреме водата?

Мисия София

26-03-2015, 13:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутати предлагат да се намали цената на водата

Топлата вода и парното поевтиняват от 6 до 13%

Това важи само за плащането на прогнозните дялове, поясни общинският съветник Иван Илиев

Смятаме, че когато човек има забавяне с плащанията към "Софийска вода" по прогнозните дялове, не е редно да се начисляват съответните лихви. Това становище изрази общинският съветник Иван Илиев.

Той припомни, че миналата година през август месец 51 ВиК оператори са внесли в КЕВР проект за общи условия, които да бъдат еднакви за всички, след като бъдат съгласувани със съответните принципали в лицето на общинските съвети.

Той обясни, че КЕВР трябва да се произнесе и да каже какво е мнението й във връзка със становището на СОС, което да приеме или да измени. Илиев припомни, че "Софийска вода" към момента е задължена на тримесечие да прави физически отчет на водомера.

"Тогава, когато човек им забавяне по прогнозните дялове ние смятаме, че не е редно да се начисляват съответните лихви. Когато се направи измерване и когато се засече водомерът на съответния човек, тогава вече операторът, ако има забавяне на това плащане, би следвало да направи съответните постъпки", уточни Илиев.

"Когато човек се забави и не плати съответна сметка, ВиК операторът има право да отправи покана към него да си плати сметката. След 15 дни, ако той не си плати сметката, има право да преустанови водоподаването временно до плащане на сметката. Макар че тази хипотеза не се използва към момента, така или иначе, тя фигурира нормативно", каза още Илиев.