Вторият пилот умишлено разбил самолета?

Причините за случилото се може да варират от медицински инцидент до самоубийствен атентат

48 часа след катастрофата френските власти обявиха, че считат инцидента като резултат на умишлено действие от страна на втория пилот, който е блокирал кабината и задействал команда за спускане към планините.

Разследващите твърдят, че копилотът е искал "да унищожи самолета", отбелязва Нова телевизия, цитирайки БиБиСи. И двамата пилоти са германци. Разследването е за умишлено убийство.

"Въпреки изнесените данни за умишлено снижаване на самолета от втория пилот, няма основание да смятаме, че катастрофата е резултат на терористичен акт", заяви прокурорът на Марсилия Брис Робен.

„Луфтханза” обяви, че вторият пилот работи за „Germanwings” от 2013 година и има 600 часа летене. Неговото име е Андреас Лубитц, 28-годишен е, не се посочва каква религия е. „Абсолютно невъзможно е да е загубил съзнание, защото за командите, които е задал, са били необходими поне 15 операции”, каза прокурора по случая.

Припомняме, че малко по-рано днес властите в Германия потвърдиха, че в кабината на самолета е имало само един пилот. 

„Не знаем каква е причината един от пилотите да е излязъл навън, но знаем със сигурност, че в момента на катастрофата, вторият пилот е бил сам в кабината и вратата е била заключена. Чува се как пилотът се опитва да я разбие”, коментира един от разследващите военни служители пред в. „Ню Йорк таймс”. На опитите на пилота да разбие вратата копилотът отговаря с "абсолютно мълчание", допълват разследващите.

Анализатори на CNN заявяват, че причините за случилото се може да варират от медицински инцидент до самоубийствен атентат. Според прокурора на записите не се чува плач до последно. 150-те души на борда са загинали незабавно при удара.

Пътническият самолет Еърбъс А320 изпълняваше полет от Барселона до Дюселдорф, когато се разби във Френските Алпи. На борда се намираха 150 човека - 144 пътници и 6-членен екипаж.