Прожектират културните събития върху сгради

Всичко ще се случва в тъмната част на деня, което е един от плюсовете на съоръжението

Информация за културни събития ще бъде прожектирана върху фасадите на сгради в София. Проектът е на сдружение "Трансформатори" - творческа група, която е добре позната с идеите си за подобряване на градската среда. Изображенията ще бъдат излъчвани с помощта на мултимедийно устройство. Пилотната реализация ще се случи през месец май, а финансирането идва от Фондът за иновации в културата към Столична община и Асоциацията за развитие на София.

Всяка организация или лице, което желае да анонсира свое събитие върху софийски сгради и градски площи, ще може да изпрати информация за идеята си. "Трансформатори" ще качат специална форма за това на сайта си до края на тази седмица.

"Всичко ще се случва в тъмната част на деня, което е един от плюсовете на съоръжението. След работа хората са по-отворени за всякакви алтернативни неща, свързани с културата и изкуството. През деня човек не може да отдели съзнание за тях," обясни Ненчо Ненчев от сдружението, в интервю за Радио "София".

Прожектирането ще се осъществява чрез мултимедийно устройство, което от "Трансформатори" са кръстили FORI. Роботът ще може да се свързва с компютри и смартфони в създадена от него локална мрежа, а от тях ще могат да му се дават задачи за прожектиране - видеа, изображения и т.н. В разширения проект към лампата ще има места за сядане и Wi-Fi Hotspot. "В момента разработваме и модул за енергийна независимост на съоръжението," допълни Ненчев. FORI се разработва в последните 3 години.