​Тайно записване на първолаци в софийските училища?

„Няма такова нещо!”, категорични са от Регионалния инспекторат по образование

Няма тайно записване на първокласници в София, категорично заяви старши експертът по начално образование в Регионалния инспекторат по образование в София Ивета Германова.

„Приемането на заявленията не е записване. Записването не може да бъде извършено без удостоверение за завършена подготвителна група. То се издава в училищата или детските градини на 30-и май. Няма как децата да бъдат записани преди  тази дата”, обясни тя пред БНР.

„Заявления ще се приемат до края на май”, каза Германова и добави: „Заявления не могат да бъдат отказвани да бъдат приемани по което и да е време, но с цел да се избегнат опашките и напрежението родителите определят едни разумно срокове. Всъщност те са длъжни на педагогически съвет да гласуват графика, по който ще бъде извършван приема и да бъде оповестен този график както на входа на училището, така и на сайта му. До 4-ти юни училищата не следва да приемат удостоверения за завършена подготвителна група. Графикът, който сме дали предвижда на една и съща да бъде оповестен приемът и това е месец юни”.

„Няма единни критерии, които училищата да ползват при приема на ученици”, обясни Германова.

"Има само едно указание, с което им се казва, че те трябва да бъдат в интерес на детето и да не са дискриминационни. Практиката показва, че училищата се съобразяват с това нещо. На първо място критерий, който носи най-много точки е този за местоживеене. На второ място – родителите да работят в района на училището", поясни експертът.