Висша държавна чиновничка обвинена в корупция чрез приюти

Антоанета Василева сключвала директни договори с фондации за жени в риск във Варна и Бургас

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за финансови афери срещу Антоанета Василева - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Според разследването, тя е извършила престъпления по служба, от които за държавата са настъпили вреди за над 200 хиляди лева.

Средствата са източени в периода от 2012 - 2013 година, чрез конкурс за създаване на приюти за временно настаняване на жертви на трафик на хора в Бургас и Варна. Процедурата е проведена от Василева, без да  й е изрично възложено от председателя на комисията.

Първоначално за създаването на приютите е трябвало да бъде обявена обществена поръчка, защото парите за тях се осигуряват от еврофондовете. Конкурс обаче няма, а инициативата е иззета от Антоанета Василева и договори са сключени със сдружение „Равновесие” - Бургас, и фондация "ЕС О ЕС-семейства в риск" - Варна. В замяна на получените над 200 хиляди лева двете организации се задължават в период от две години да осигуряват помещение с 6 легла, където да преспиват жертвите на трафик. Изискванията могат да се изпълнят и от други организации, но такива въобще не са поканени да подадат документи.
Нещо повече, впоследствие Василева сключва и анекс към договора с фондациите, с което според прокуратурата лично се облагодетелствала с 3607 лева. 

Според софийска градска прокуратура, престъплението е извършено с цел да се набавят облаги  за Сдружение „Равновесие” и Фондация „ЕС О ЕС - семейства в риск" в размер на 200 940.56 лева. 

Вчера от сдружение "Равновесие" в Бургас коментираха, че това няма нищо общо с истината. Приемали и се грижели за жените жертви на насилие. Според Кернка Байчева не става дума за облаги, а за много тежка работа, която е извършена през този период. В Бургас обгрижвали жертвите на трафик, върнати от чужбина. "Грижили сме се за здравето им, за социалната им реинтеграция, за връщането им в семействата. Момичетата идваха в много тежко състояние и грижите за тях бяха изключително натоварващи за персонала", каза още Байчева. 

По думите й, парите са получавани въз основа на жертвите, преминали през приюта. За всяка жертва се полагала определена сума и тя е получавана, след свършена работа.