Ще има още обвиняеми за източването на КТБ

Разпитват се стотици свидетели, заяви прокурор Сарафов

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов даде да се разбере, че ще има още обвиняеми за източването на Корпоративна търговска банка. Според него разследването върви интензивно,предаде БНР.

Делото все още не влиза в съда, защото се разпитват стотици свидетели, включително и кредитори, които са вземали пари от КТБ. Назначени са и много експертизи, които са важни за разследващите. Ако се установи, че кредитори или прехвърляния са били свързани с подставени лица, ще има още обвиняеми, категоричен беше Сарафов. Изяснява се в момента и дали управителят на БНБ е знаел за действията на Цветан Гунев. Бившият подуправител на БНБ е единственият високопоставен обвиняем по аферата КТБ.
Ако и за това бъдат открити данни, няма да се поколебаем да повдигаме обвинения, каза още Сарафов. Според него отсъствието на Цветан Василев, задочно обвиняем за източването на банката, не е проблем за делото. Както той е обвиняем задочно, така и, ако се стигне до внасянето на обвинителен акт в съда, делото срещу него може да се води задочно.

Заместник-главният прокурор се надява, че в рамките на разумно време сръбските власти ще решат и ще предадат Цветан Василев, когото българската страна иска да бъде екстрадиран тук. За темповете на работата по аферата, Сарафов предпочете да потърси чуждо сравнение и каза да проверят медиите колко е продължило разследването на „Лемън брадърс“. Според неофициална информация обаче, разследващите намират за разумен срок за приключване на аферата КТБ поне година и половина. Прокуратурата разчита да допълни събраните по случая доказателства и чрез работата на временните синдици, които бяха въведени в КТБ.
Освен Сарафов, на влизането на временните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев в КТБ присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов и главният секретар на МВР Георги Костов. Горанов потвърди, че следващата седмица в банката ще влязат още синдици.

Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има. Вероятно следващата седмица ще има трети синдик. Обема от работа, който трябва да бъде извършен, е много голям, затова няма да пестим човешки ресурси, за да управляваме процеса на несъстоятелност.
Тезите на квесторите не са безспорни. Ако установим, че са нарушили нещо, ще им се търси отговорност. Това заяви Горанов на въпрос по повод на твърденията на квесторите, че те не са разрешавали сделки с имуществото на КТБ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен