Да отидем на театър в петък вечер

Днес отбелязваме Международния ден на театъра

Петък вечер, време за разпускане след тежката седмица, а защо не и време, което да посветим на изкуството, в частност театъра. През 1961 година във Виена Международния Институт за Театър обявява 27 март за празник на театралното изкуство. Чества се всяка година с разнообразни представления на местно и международно ниво. Ако още се чудите коя постановка да изберете, ние ви предлагаме част от тях. Изборът е ваш...

Предложението на Театър „София” за петъчната вечер са „Последният страстен любовник” на Нийл Саймън и „Олд Сейбрук” на Уди Алън. Режисьор на пиесите е  Николай Поляков. Две комедии, вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака. Смешни, проникновени пиеси за това как двойките изпадат в криза, къде бягаме от собствените си комплекси, възможно ли е да обичаме само един партньор. Сценичен живот им дават прекрасните актьори Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Николай Антонов и Юлиян Рачков, Милена Живкова, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля. Начлото е в 19 часа.
Ако сте решили да отидете в Малък градски театър „Зад канала” ще можете да гледате „Недоразбраната цивилизация” на Теди Москов. Постановката не следва определена стилистична и тематична линия, а представлява по-скоро пъзел, чиито части актьорите сглобяват до получаването на крайната картина на българския типаж. В „Недоразбраната цивилизация” Теди Москов изгражда пиесата с помощта на текстове на Захари Стоянов, Елин Пелин, Стоян Михайловски, Найден Шейтанов. В ролите влизат Илка Зафирова, Ирини Жамбонас, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Евгени Будинов, Емил Котев, Иван Петрушинов, Филип Аврамов. Постановката започва в 19 часа на Голямата сцена.

От 19:30 часа в Народен театър „Иван Вазов” може да се насладите на „Контрабасът” Патрик Зюскинд. Глвно действащо лице е Владимир Ганев. Героят на Зюскинд е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса търси и да намери себе си. Търси го по начин парадоксален и комичен.

Сатиричният театър „Алеко Константинов” предлага на своите зрители „Бясна, кривогледа и лакома”. Това е един моноспектакъл на Йорданка Стефанова по постановка на Валентин Ганев. Пиесата „Бясна, кривогледа и лакома” печели Голямата награда за българска драма „Иван Радоев” през март 2013. Началото тази вечер е от 19:30 часа.

Ако сте любители на по-късните постановки, може да вземете приятна компания да отидете в театър „Сълза и смях”, където от 23 часа започва „Парижката Света Богородица” по романа на Виктор Юго. Участват Bulgarian Art Voices (бивши и настоящи студенти на НАТФИЗ).

В петъчната вече от 19 часа театър „Българска армия” представя „Йерма”. Нейн автор е Федерико Гарсия Лорка, а режисурата е на Диана Добрева. Главните действащи лица са Радина Кърджилова, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Гергана Данданова, Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Борислава Костадинова, Лили Сучева, Милен Миланов, Диана Добрева. Йерма означава ”невъзможност да има живот”, бездетна, бездетие. Диана Добрева е разширила темата – липсата, като проблем. В живота, каквото и да направим, винаги искаме и още.


Нова постановка предлага Младежкия театър „Николай Бинев” на 27 март. От 19 часа може да се насладите на премиерата на „Колекцията”. Автор е Харолд Пинтър. В ролите влизат Атанас К. Атанасов, Димитър Енчев, Златина Никифорова, Симеон Гълъбов. Спектакълът звучи като камерно произведение за струнен квартет. В поредицата от десетина кратки сцени, между четиримата персонажи, се преплитат различни теми, взаимно се допълват и изменят за да могат да се взривят, след което да утихнат и започнат от начало.  Действието приключва без да се даде ясен  отговор на основния въпрос: Бил и Стела били ли са заедно?


Която и постановка да изберете, няма да сгрешите. Какво по-хубаво от театър в петък вечер?