Четири речни диги в Пазарджишко са скъсани

Обявено е частично бедствено положение

Четири диги по реките Луда Яна и Тополница в община Пазарджик са скъсани. Това съобщи областният управител Трендафил Величков. Пред „Фокус“ той коментира, че две от дигите са в близост до Пазарджик и са на река Тополница, другите две са на река Луда Яна и са в района на село Пищигово. Очакваните обилни валежи създават предпоставки там, където са скъсани тези диги да се нанесат материални щети.

На тези места реките вместо в коритата си тръгват да излизат от тях. За това преправяме тези места така, че реките да останат в коритата си. След това ще бъдат изградени защитни буни от едроломен камък. Това е най-евтиния вариант, каза също Величков. Той уточни, че предприетите мерки ще гарантират безопасност на жителите на населените места в близост до проблемните райони.

За част от територията на община Пазарджик е обявено бедствено положение. Решението за обявяване на частично бедствено положение е взето след заседание на Областния щаб за защита при бедствия именно заради скъсаните диги.

Нивата на язовирите в област Пазарджик се следят непрекъснато, каза още областният управител. Язовир Батак е пълен на 80%, язовир Тополница на 69%, Белмекен 44%, Голям Беглик е пълен на 82%, Широка поляна на 80%, язовир Беглика 49%, Тошков чарк 80%, Чаира 29%, Доспат 90%. В момента в язовир Тополница се вливат 34,5 куб.м в секунда и се изпускат 18, което е доста под границите. Състоянието на големите каскадни язовири в областта е добро и се следи непрекъснато. Отделно от това получаваме ежедневна справка да състоянието и на по-малките язовири. В община Панагюрище те са 17 и са пълни между 70 и 80%, в община Пещера са два и там са пълни межди 75 и 80%. В община Стрелча също на 80-90%, в община Пазарджик са язовирите при селата Априлци, Росен, Сбор, Дебращица, Цар Асен са пълни на 70%, Тополи дол и Овчеполци - на 80%. В Овчеполци и трите язовира са пълни между 80 и 92 %. Това, което направихме е да напомним да се поддържа връзка с всички концесионери на тези съоръжения. Бяха предприети и допълнителни мерки. Почистени бяха преливници, монтирани са сифони, там където имаше проблем с изпускателите. Няма основания за тревога към този момент, каза също Величков.