Възстановяват екопътеки в два витошки резервата

За почистване на маршрутите ще бъдат заделени 57 хиляди лева

Пътеките във витошките резервати "Торфено бранище" и "Бистришко бранище" ще бъдат почистени и възстановени, в изпълнение на проект, финансиран по оперативна програма "Околна среда" (2007-2013 г.).

Пътеките са единственото място в резервата, където би трябвало да се движат туристите, коментира на семинар за журналисти директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води - София Ирена Петкова.

По думите й в момента тези обозначени маршрути са в много тежко състояние. Има изпочупени и паднали дървета по пътеките, както и повредени мостове, особено след зимния сезон. Когато терените изсъхнат, ще започнат дейностите по възстановяване, щетите вече са описани от експертите, коментира Петкова.

В резерват "Торфено бранище" пътеката е една - от Черни връх към хижа "Кумата".

В резерват "Бистришко бранище" обозначените маршрути са три - от "Меча поляна" към хижа "Физкултурник", от "Меча поляна" към село Бистрица и от хижа "Ведра" до границите на резервата.

Пътека, която ще се възстановява, има и в резерват "Богдан", като тя минава през целия резерват към хижа "Богдан".

В момента тези пътеки трябва да се посещават с внимание, за което има и съобщение на сайта на РИОСВ-София, коментираха от екоинспекцията.

Общата стойност на дейността по възстановяване на маршрутите е 57 хиляди лева, предаде Дневник, цитирайки БТА.