Общината настоява ограничаването на авиационния шум да продължи

Мисия Бургас

27-03-2015, 20:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пепел от рози за бургаските арестантки

През 2013 по настояване на кмета, промениха трасетата за излитащи самолети, за да се ограничи преминаване през градска територия

В Бургас се проведе среща за представяне на планирани мерки за намаляване нивото на авиационния шум. В нея участваха представители на Общината, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", "Фрапорт" - Летище Бургас, туристическия бранш, Летище София, авиокомпании.

По настояване на кмета Димитър Николов през 2013 година беше извършена промяна на трасетата за излитащи и кацащи самолети, за да се ограничи преминаването им през урбанизираната градска територия. Към днешна дата Община Бургас настоява не само за спазването на тези маршрути, но и за надграждане на предприетите мерки.

България е длъжна да изпълнява Плана за прилагане на единно европейско небе. В него са заложени изисквания за намаляване на шума и емисиите от вредни газове във въздуха. По време на срещата бе съобщено, че предстои до 2017 година да бъде въведена нова сертификация на самолетните двигатели, която изисква те да издават най-малко със 7 децибела по-нисък шум.

От ДП РВД и Летище Бургас потвърдиха, че имат намерение да въведат допълнителни мерки, които да бъдат реализирани в пълния си обем до 2016 година. Една от тях е за внедряване на нова сателитна навигация, която да насочва по-добре самолетите при снижаване - така ще намаляват по-рано и по-далече от града оборотите на двигателите, респективно нивото на шум и разхода на гориво. Предвиждат се също нови точки за финален подход към града, които щадят урбанизираните територии, ограничения в работата на двигателите при излитане и др.