Уличните музиканти на Пловдив във фокуса на BBC

И идеята в центъра на града да свирят само хора с диплом

За пореден път Пловдив попадна във фокуса на BBC. Повод бе новината, че уличните музиканти в най-стария жив град на Европа ще могат да радват пловдивчани и гостите на града с изкуството си, само ако притежават диплома за музикално образование, пише topnovini.bg. 

Артистите ще бъдат категоризирани според образованието, опита и ценза си и ще бъдат разпределяни в три градски зони - зона A, зона B и зона C.

В зона А попадат местата пред Градската художествена галерия, стълбите на Каменица, около Централна поща и зони в Стария град. Зона B е за артисти от среден клас, които ще могат да се изявяват край Пешеходния мост, пространството пред аптека "Марица", площад "Централен" и Цар-Симеоновата градина. Самодейците пък попадат в клас С, която категория прави горните зони нодестъпни за тях.

Целта е в центъра на града да се съсредоточат доказано талантливи артисти, коментира шефът на "Обществен ред и управление при кризи" в Община Пловдив Георги Маринов. По думите му идеята се е зародила преди години и дори е дошла от самите музиканти, които са поискали повече ред и порядък в центъра на града. Той посочва, че в Общината са изследвали европейския и световен опит в тази насока и сега се прави опит този опит да бъде приложен.
Това е свързано и с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица, с което се стремим да създадем по-добра обстановка в централната част, посочва Маринов, добавяйки обаче, че изискванията не са толкова строги.