Еколози притеснени от отпадни води на депо край Ракитница

Хората се съмняват, че подпочвени води ще стигнат до техните дворове

Коалицията „За да остане природа в България“ ще сезира Европейската комисия, ако се окаже, че отпадните води от депото за твърди битови отпадъци край село Ракитница ще се вливат в участък от река Сазлийка, който попада в обсега на екологичната мрежа „Натура 2000“, и ще поискат да бъде спряно финансирането на проекта с европейски средства в размер на 42 милиона лева, предаде БНР.

От екологичното сдружение „За земята“ са поискали достъп до информация от община Стара Загора, която е бенефициент по проекта за изграждане на депото в партньорство с още 11 общини, дали участъкът от реката попада в рамките на „Натура 2000“, но досега не са получили отговор, потвърди за „Хоризонт“ природозащитничката Цвета Богданова.  По думите й в момента тече процедура за получаване на комплексно разрешително за проекта от Изпълнителната агенция „Околна среда“.

Богданова припомня, че Инициативен комитет от село Ракитница обжалва избора на площадката за депото и твърди, че самият проект е незаконосъобразен. Комитетът от местни жители спечели веднъж дело в Административния съд в Стара Загора. ВАС също образува дело, но след това го прекрати с мотив, че инициативният комитет не може да бъде правен субект в съдебния спор.

Хората са притеснени и от факта, че ниските подпочвени води ще стигнат до техните градини и дворове. Изпълнението на проекта продължава, доставени са вече и 9 тежки машини за строителството на депото.