Два столични квартала се побратимяват с Париж

Мисия София

30-03-2015, 10:41

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Квартал Нови Искър става като Римско предградие

20 нюанса от Париж в столицата

Французи ще ни помагат да спасим паметниците на културата по „Пиротска” и около Женския пазар

Два столични квартала ще се побратимят с два района в Париж. Първи в началото на май ще си стиснат ръцете прочутият със старите си сгради парижки квартал „Маре“ и сходният му като архитектура софийски район „Възраждане“. Това е било договорено на срещата в Париж между кмета на София Йорданка Фандъкова и градоначалничката на френската столица Ан Идалго, информира Преса.

В началото на май пристига кметът на район „Маре“ Пиер Еделбом, за да подпише с Фандъкова официалното споразумение за сътрудничество в различни области. „Маре“ е един от най-богатите и атрактивни за туристи квартали на западния бряг на Сена. Освен с великолепните си сгради от XVI и XVII век той е известен още като квартала на евреите, на модата и на Виктор Юго.

Шефката на общинската комисия по култура Малина Едрева разясни, че още през 2013 г. екип от студенти по архитектура с ръководител арх. Свободна Вранчева са разработили проект за опазването на културното наследство на София. Покрай него са установили контакти със специалисти от Министерството на културата на Франция. Французите са посетили София и много са харесали старинните сгради в района между „Пиротска“ и Женския пазар.

Очакванията са чужденците да консултират нашите специалисти как да бъдат спасени по най-добър начин многобройните паметници на културата в район „Възраждане“ - с какви материали да се работи, какви препарати и технологии да се използват.

В началото на юни в София ще пристигне и кметът на офор­милия се като работнически XIII район на Париж. Той ще подпише с Фандъкова споразумение за сътрудничество с един от двата квартала „Младост“ или „Люлин“.