Разпитват Станишев по делото срещу Кирчо Киров (обновена)

Обвинението е за присвояване на около 5 милиона лева

Сергей Станишев пристигна в Съдебната палата, за да бъде разпитан по делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров. По делото срещу него вече бяха разпитани Бриго Аспарухов, Димо Гяуров, както и Георги Първанов и Румен Петков, предаде Нова телевизия.

Делото е секретно. Гледа се от Софийския военен съд при закрити врата. На влизане Станишев отказа коментар.
Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около 5 милиона лева. Той съставил над 1000 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, смята обвинението. Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи. За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

Повече от час продържи разпита на Станишев по делото срещу Кирчо Киров. На излизане той  бе лаконичен, но все пак коментира ситуацията около КТБ.

Когато е било голямото теглене на пари от КТБ от Народното събрание са поискали среща с ръководството на БНБ, но вече е имало много голямо теглене на пари, посочи Станишев и допълни, че кабинетът на Орешарски се е опитал да спаси банката.