Кирчо Киров отхвърли обвиненията на прокуратурата

Бившият шеф на НРС заяви, че делото срещу него има дълбок политически характер

Не приемам това обвинение и няма безотчетно харчене на пари. Уважавам прокуратурата, но това е само нейната гледна точка. За съжаление тя знае какво може и какво не може да каже.

Това заяви ген. Кирчо Киров пред БНР. На 2 юли прокуратурата внесе в съда обвиненение за това, че като бивш директор на Националната разузнавателна служба в периода 2007 - 2011 г. е присвоил парични суми в особено големи размери. Средстава са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор. Общата им стойност е над четири милиона и седемстотин хиляди лева, а извършеното представлява особено тежък случай.

За улесняване на присвояването, генералът, в кръга на своите правомощия, съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

"Делото е засекретено и нямам възможност пълноценно да се защитя в публичен аспект. Разпитваха ме в прокуратурата. Данните, които мога да изнеса, ще ги изнеса в съдебната зала. Не мога да коментирам, не желая да изпадам в детайли, които могат да предизвикат негативен за страната международен отзвук", подчерта Киров.

На въпрос кой има интерес да го дискредитира, Киров отговори, че за него делото от своя зародиш има дълбок политически характер. "Не ме притеснява нищо, аз съм човек с чувство за държавност и не мога да нарушавам закони като Закона за защита на класифицираната информация и актове като НПК", заяви генерал-лейтанантът. Попитан кой се страхува от него, той повтори, че може да говори единствено и само в съдебната зала.

Ген. Кирчо Киров не пожела да обсъжда внезапното си освобождаване от поста от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Киров каза, че не може да обсъжда актовете на Борисов. "Въобще не сме се виждали и не сме разговаряли", допълни Киров.

Попитан има ли връзка освобождаването му от поста директор на НРС с това разследване, генералът отговори, че не може да каже. "Не е коректно да коментирам аз държавни мъже от такова ниво и то в минало време", заяви Кирчо Киров.