Зелени релси за трамваите около Руски паметник

Мисия София

30-03-2015, 13:55

Снимка:

facebook.com/zelenirelsi

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Инициатива призовава за „зелени релси“ в София

Слагат „зелени релси” по бул. „Македония”

Мотрисите по линия № 5 ще бъдат еко от 15 септември

От 15 септември столичани ще се возят вече и на първия зелен трамвай в София. Мотрисите по линия номер 5, които се движат от Княжево до Съдебната палата по бул. „Цар Борис Трети", ще се превръщат в еко покрай Руски паметник, тъй като трасето им в района ще бъде изцяло затревено.

Ремонтът на кръстовището около паметника ще започне в началото на юни, съобщи зам.-кметът Любомир Христов. За него общината е заделила 3,5 млн. лв. от бюджета си. Тези дни и Националният институт за паметници на културата даде одобрение на проекта. Той предвижда трамваите да се движат двупосочно по зелен килим само от югоизточната страна, да бъдат махнати паветата от лентите за движение около монумента и заменени с асфалт. Те обаче ще бъдат запазени като атрактивни бордюри от двете им страни, уточни в. „Преса”.

В момента кметството е обявило конкурс за избор на проектанти на няколко трамвайни трасета, за обновяването на които ще кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж". Едно от тях е по „Цар Борис Трети". Плановете са пътят на трамваите от Руски паметник до бул. „Македония" да бъде изцяло затревен. Така трасето на първите зелени релси в София ще бъде удължено с още 1 километър, а около него ще бъде оформен красив малък парк.