Президентът отличи поделения на армията

За помощта им в борбата с природните бедствия

Президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на държавния глава поделения на Българската армия, във връзка със значимия принос на личния им състав за преодоляването на последиците от природните бедствия и оказване на помощ на местното население в Южна България през месец март тази година.

С Почетния знак на Президента на Републиката бяха удостоени 24-та Авиационна база от състава на Военновъздушните сили на Българската армия, Многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив от състава на Военномедицинска академия-София и 101-ви алпийски батальон от състава на 68-ма бригада специални сили от Сухопътните войски на Българската армия.
Отличията на държавния глава получиха командирът на 24-та Авиационна база в Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев, директорът на ВМА МБАЛ-Пловдив полк. д-р Ангел Пеев и подп. Димитър Кацаров, командир на военно формирование 28330-Смолян.

„Българският народ неслучайно уважава и обича армията си. Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото. Това се дължи най-вече на доблестния ежедневен труд, който полагат български военнослужещи и цивилни служители. Когато е трудно, народът разчита на армията си и армията застава на страната на народа. Доказателства за това са адекватните и смели действия на военните формирования за отстраняване на последиците от стихийни бедствия, аварии и катастрофи и за оказване на помощ на населението по-рано този месец“, заяви в словото си по време на церемонията държавният глава.
Върховният главнокомандващ изрази благодарност към личния състав на военните формирования за техните професионални, смели и доблестни действия, благодарение на които в пострадалите региони бяха доставени животоспасяващи медикаменти и хранителни продукти, евакуирани бяха тежко болни хора. „Вие рискувахте здравето и дори живота си, притекохте се на помощ на бедстващото население, с вашите навременни, точни и ефективни действия спомогнахте за преодоляване на последствията от стихийното бедствие“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

От името на наградените с Почетния знак на държавния глава командирът на 24-та Авиационна база в Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев увери Върховния главнокомандващ, че военнослужещите от Българската армия „не ще пожалят сили“ за достойното изпълнение на поставените задачи в трите мисии на Въоръжените сили - принос към националната сигурност в мирно време, отбрана и подкрепа на международния мир и сигурност.