Кърпят дупките за Великден

При дъжд или сняг ремонтите ще се отложат

Експресно кърпене на дупките, зейнали от снега, ще тече през следващите две седмици, съобщиха от Столичната община. Това обаче ще стане само ако времето го позволява. При дъжд или сняг ремонтите ще се отложат, докато пътната настилка изсъхне. Плановете обаче са до Великден всички кратери в центъра, които са се отворили през зимата, да бъдат запълнени. Валяците ще плъзнат най-напред по шосетата, които са включени в маршрута на рейсовете, трамваите и тролеите, пише "Стандарт". Работниците обработват шосетата с машини по т. нар. инжекционен метод. Тази технология излиза малко по-скъпо заради по-качествените материали, но като краен резултат е три пъти по-евтина, защото не се превозва асфалт до складовете. Запушените дупки по този начин по шосетата ще издържат поне година.

Екипите вече аварийно са пълнили дупки по основните пътни артерии в града - “Цариградско шосе” и “Ботевградско шосе”, както и бул. “Г. М. Димитров” и Източната тангента. Вчера валяците са минали и по Околовръстния път, по ул. “Житница” и по булевардите “Ситняково” и “Гео Милев”. И докато майсторите кърпят големите булеварди, всеки ден десетки возила кривят джанти, чупят носачи и пукат гуми из огромните дупки по малките улици. Ями например от няколко седмици са зейнали по улиците “Боян Магесник “ и “Слатинска”, а шофьорите буквално пълзят от страх да не разбият колите си в траповете, разказа вбесен заради калпавите ремонти шофьор.

През следващите дни запълване по инжекционен метод ще се прави и по булевардите в кварталите “Люлин”, “Хаджи Димитър”, “Надежда” и “Орландовци”. Работим по сигнали на граждани до Столичния инспекторат и КАТ на места, които наистина са аварийни и затрудняват движението и безопасността на трафика, обясниха от “Московска” 33.
Районните кметства трябва да преброят и измерят най-проблемните ями по шосетата. Запълването на дупките ще се прави по график, като с приоритет ще бъдат дълбоките пукнатини и тези по най-натоварените трасета. За кърпенето на шосета общината заделя всяка година около 25 млн. лв.

През тази година кметството ще въведе и нов принцип за поддържане на уличната мрежа. По-голя­ма­та част от основните улици ще бъдат възложени на фирмите, които поддържат уличната мрежа на принципен абонамент. Идея­та е компанията да поддържа възложените й трасета в качествено състояние 24 часа в денонощието. Ако тя не изпълнява задълженията си, ще отнася санкция с удръжка между 30 и 50 на сто от парите по договор или контрактът ще се прекратява.