ВКС потвърди присъдата на убиеца на банкерката

Крими

01-04-2015, 11:22

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Убиецът на банкерката иска 7 години затвор, вместо 20

20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за Любомир Симеонов

ВКС потвърди присъдата на Любомир Симеонов, който уби банкерка в Бургас. Със свое решение от 31 март Върховният касационен съд остава в сила решението на Апелативния съд – Бургас, което потвърждава присъдата на Окръжен съд – Бургас от 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.Подсъдимият е осъден да заплати на тримата конституирани граждански ищци - двете й деца и съпруг, обезщетения за неимуществени вреди в размер на по 100 000 лв.на всеки от тях, ведно със законната лихва върху тези суми  Решението на съда е окончателно.
Симеонов е признат за виновен в това, че 23.09.2013 г. около 08:15 ч. на улица в гр. Бургас, предумишлено умъртвил длъжностно лице по повод изпълнение на службата, като прострелял в гърдите с пистолет "Макаров" банковия директор. Той е признат за виновен и в това, че на неустановена дата през месец юли 2013 г. в гр. Павел Баня придобил, чрез закупуване от неустановени лица и до 23.09.2013 г. в гр. Сливен, държал огнестрелно оръжие - пистолет марка "Макаров" със заличени фабрични номера, калибър 9x18 мм., българско производство, и боеприпаси за огнестрелни оръжия - 11 броя патрони калибър 9x18, без да има има разрешение за това.
Подсъдимият неправилно възприел отказа на банката да финансира инвестиционния му проект и мерките за събиране на необслужвани от неговото дружество кредити, като целенасочени действия на пострадалата в качеството й на регионален директор на банката срещу фирмата му, целящи да я доведат до фалит. Симеонов решил да умъртви пострадалата, защото заемала най-висока длъжност в банковата структура в региона. Въззивният съд посочва, че „под влияние на изострените му чувства за преживян неуспех и собствена значимост, той е търсил наказание и възмездие, които да предизвикат силен отзвук в обществото“. Същевременно не са установени данни, преди извършване на деянието той да е бил провокиран от неправомерно поведение на пострадалата и нейни подчинени, както той твърди в защитната си теза.