Убиецът на банкерката иска 7 години затвор, вместо 20

Твърди, че бил в ненормално състояние когато стрелял

„Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното! Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние“, заяви днес в съдебната зала убиецът на банкерката Любомир Симеонов. Той допълни, че стрелял в банкерката, защото го подвеждала в продължение на 2 години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му.
Защитникът на подсъдимия пледира да бъде намалено наложеното му наказание под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението. Адвокатът приема, че първоинстанционният съд неправилно е възприел фактическата обстановка по делото, защото не е отдал достатъчна тежест на доказателствата за отношенията между подзащитния му и банката, в която е работела пострадалата. Според защитата тези доказателства показвали, как с действията и бездействията си банковите служители целели да извършат закононарушение с цел да фалират фирмата на Симеонов. Поведението на банковите служители го довели до остро психическо разстройство. Затова извършеното от него престъпление, било в пряка връзка с действията на пострадалата и подчинените й служители. Пълномощникът обърна внимание на оказаното от Симеонов съдействие за разкриване на престъплението, на семейното и социалното му положение. Те сочели, че той е личност с ниска обществена опасност, поради което следва да му се наложи по-леко наказание.
Апелативен съд – Бургас разгледа и обяви за решаване наказателното дело срещу Любомир Симеонов. То е образувано по негова жалба с искане да бъде намалено наложеното му от Окръжен съд – Бургас наказание 20 години лишаване от свобода и по протест и жалби на частните обвинители и граждански ищци, които настояват за изменение на наказанието в доживотен затвор.
Симеонов е признат за виновен в това, че 23.09.2013 г. около 08:15 ч. в гр. Бургас на ул. „Поп Грую“, предумишлено умъртвил длъжностно лице по повод изпълнение на службата, като прострелял в гърдите с пистолет "Макаров" регионална директорка в регион "Банкиране на дребно" – Бургас, на банка. Второто обвинение е за това, че на неустановена дата през месец юли 2013 г. в гр. Павел Баня придобил, чрез закупуване от неустановени лица и до 23.09.2013 г. в гр. Сливен, държал огнестрелно оръжие - пистолет марка "Макаров" със заличени фабрични номера, калибър 9x18 мм., българско производство, и боеприпаси за огнестрелни оръжия - 11 броя патрони калибър 9x18, без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
По искане на защитата Апелативен съд – Бургас допусна до разпит и изслуша двама нови свидетели. Техните фирми са партнирали на подсъдимия в подготовката на проект, с който е спечелил държавна субсидия, и по който е търсил съфинансиране от банка – работодател на пострадалата.
Съдът отхвърли исканията на защитника за допускане на повторна психиатрично-психологическа експертиза на Симеонов и за събиране на допълнителни писмени доказателства. Съдът прие представени от Симеонов писмени доказателства, срещу мотивите на Окръжен съд – Бургас, и негово писмо до италианския посланик в България.
Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване.