Депутатите отхвърлиха предложението за данъчни облекчения

Политика

01-04-2015, 11:46

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преди да раждат деца, младите трябва да имат добро образование, смята Менда Стоянова

Обсъжданите промени касаеха семейства с по-висок доход, които не получават детски помощи

Депутатите не приеха предложението на Патриотичния фронт за въвеждане на данъчни облекчения за семействата, които не получават детски помощи, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Промените бяха подкрепени едва от 67 народни представители от Патриотичния фронт, БСП, "Атака", БДЦ, АБВ и двама от Реформаторския блок. Двама депутати гласуваха "против", а 105 народни избраници от ГЕРБ, РБ и ДПС се въздържаха.

Идеята беше работещите българи с по-висок доход, които не получават детски помощи, да се възползват от данъчни облекчения. Предложението предвиждаше родителите на непълнолетни деца, които работят и се осигуряват на по-висок доход от 350 лева на член от семейството, да получат приспадане на данъците – по 2400 лева за първо дете, 4800 за второ дете и 6000 лева за трето и всяко следващо дете. Ефектът за семейния бюджет за всяко дете щеше да се равнява на 20 лева месечно за първо и второ дете.
По раждаемост сме чак на 206-то място в света. Коефициентът на смъртност според НСИ е 14.4 промила, като през 2013 г. сме на 6-то място в света по този фактор.

Раждаемостта в България е с намаляващ темп, считано от 2009 г. насам – средно с по около 5 хиляди бебета годишно.