Да ходим на почивка в България, за да спасим сезона, призова премиерът

Депутатите и министрите също да изкарат отпуските си в родината

Министър-председателят Бойко Борисов се обърна от трибуната на Народното събрание към българските граждани с призива да прекарат отпуските си в България, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Апелът беше провокиран от настояване на Патриотичния фронт, според чиито представители летният туристически сезон ще бъде провален.

"Призовавам депутатите и министрите също да си изкарат почивките в България", заяви шеговито Борисов и добави, че ако се направи справка, ще се окаже, че голяма част от депутатите също избира съседни държави като Турция и Гърция за своята почивка вместо родината.

"Туристическият бранш да отговори към нашия апел с това да даде обслужване, цени и качество, което да накара българите да не пътуват с 500 км повече, а да останат тук", апелира Борисов.

"По никакъв начин не сме направили каквото и да било за да развалим отношенията с руската страна. България е член на ЕС и НАТО и като такъв член, може би освен "Атака" и Патриотичния фронт, всички по безспорен начин през годините са подкрепяли тази политика", посочи премиерът.

Според него, безспорно конфликтът в Украйна е проблем. "Колко десетки хиляди български граждани напускат по празниците пунктовете ни за Гърция и Турция", попита реторично той.

Борисов обясни, че туристическият бранш нямал интерес да направи подходящи условия – "чадъри, фотьойли, за да върне по тези 50-60 хиляди автомобила по празниците".
"Ако направите анкета с ползвателите на туристически услуги – за България, Гърция и Турция, ще ви кажат, че там е по-евтино, има по-добро обслужване и качество. Това не е ли първият приоритет на туристическия бранш", попита Бойко Борисов и посъветва после да се жалим за чуждите туристи.

Той отправи молба към депутатите и представителите на туристическия бранш. "Седнете и си поговорете малко. Дава ли се нерегламентиран алкохол, плащат ли им се осигуровките на работниците, какво е положението на плажовете – чистят ли се, поддържат ли се, какви са цените на чадърите и шезлонгите, на атракциите", допълни още премиерът Борисов.

На друг депутатски въпрос по отношение на споразумение за сътрудничество със САЩ в областта на отбраната, министър-председателят пое ангажимент да възложи преразглеждане на договора. "Международната обстановка и конфликтът в Украйна е такъв, че много внимателно всяка държава трябва да подхожда към него. Когато тези консултации приключат, министърът на отбраната, на външните работи и аз самият ще дойда да ви информирам как вървят тези преговори.

Ще възложа и ще докладвам на парламента как вървят преговорите", добави Борисов.
Той припомни, че вчера е изтекъл срокът за споразумението, което предишното правителство е сключило с "Уестингхаус". "Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, за да го преговаря следващото правителство, знаейки, че не може да се вземе такъв голям кредит. Не можем да поемем този ангажимент да потвърдим този договор. Ще продължим да работим с "Уестингхаус" като партньор, но в начина и това, което подписано и договаряно, не можем да поемем този ангажимент", уточни Бойко Борисов.

"Ще продължим да работим не само с тях, но и с други стратегически компании. Ние сме готови да работим по това споразумение, ако те са инвеститор. Като търговец нямаме финансовите възможности", призна премиерът. По думите му, ако проектът е изгоден, би трябвало от компанията да намерят работеща схема и да дойдат като инвеститори.