Работя добре в правителството, увери Ивайло Калфин

АБВ настоява за програма за инвестиции и създаване на работни места в страната

Работя добре в правителството, мисля, че си върша работата, но аз съм представител на АБВ. Тогава, когато се вземе политическо решение, аз ще го изпълня. Това коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на въпрос дали е готов да излезе от кабинета, ако коалицията не бъде оздравена, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Претенциите на колегите бяха много ясно заявени. По някои важни въпроси партньорите в управлението се поставят пред свършен факт, след като вече се предложи законопроект в парламента. Дори и да има подкрепа, е нормално и редно първо да има консултации", заяви Калфин.

Той обяви, че по редица теми от декларацията, основа за подкрепа на правителството, от АБВ биха искали да видят по-активно движение. "Настояваме за изготвяне на програма за инвестиции и създаване на работни места в страната – нещо подобно на плана "Юнкер" на българска основа", подчерта вицепремиерът.

Той добави, че АБВ си е заявила претенциите към начина, по който вървят отношенията и партньорите в правителството се консултират.

По отношение на пенсионната реформа Ивайло Калфин заяви, че ако промяната е била лесна, досега отдавна е щяла да се случи. "Неслучайно винаги се бута в ъгъла и правителствата нямат куража да се заемат с нея. Факт е и това, че ако нищо не се промени и за пореден път се замрази това, което имаме в пенсионната система, след десетина години доходите на хората от пенсии ще бъдат съвсем мизерни. Това е и заради демографската ситуация в страната, и заради начина, по който тя е формирана към момента", посочи министърът.

По неговите думи всички са съгласни, че НОИ представлява баланс между приходи и разходи и когато се вземат мерки, те трябва да се вземат и по отношение на приходите, включително укрепване на приходната част, и по отношение на разходите – не за пестене на средства, а за това те действително да отиват при тези, които имат нужда.
"Много хора не могат да се пенсионират, въпреки че са навършили възрастта за трета категория, която за мъжете е 63 години и 8 месеца, а за жените – 60 години. Миналата година над 64 е средната възраст на пенсиониране на хора от трета категория. Средната възраст на пенсиониралите се общо в България е 57 години и 4 месеца. Много хора, които работят и се опитват да стигнат до нормална възраст за пенсиониране, не могат да приемат това. Надали някой е щастлив от това, което имаме в момента", заяви Ивайло Калфин.

Според вицепремиера промените по отношение на пенсионната система са максимално приемливи и са комплекс от 30 мерки, които гарантират повече самостоятелност и по-високи доходи.